Ebru Sanatı

Ebru süsleme sanatı, sıvının üzerine renklerin karıştırılıp ortaya bir görselin çıkmasıdır. Bu sanat türü, özünde bir süsleme sanatı olarak bilinir. Ebru sanatı yapılarak ev gibi birçok mekâna dekorasyon öğeleri oluşturulabilir. Ancak ebru sanatının arzu edilen şekillerde yerine getirilmesi için kullanılan malzemelerin kaliteli olması gereklidir.

Ebru sanatının menşei tam olarak bilinmese de doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu düşünülmektedir. Bazı kaynaklarda İran ve Hindistan’da ortaya çıktığı söylenen ebru sanatı, bu ülkeler aracılığı ile Osmanlı devletine geçmiştir. Uzun yıllar boyunca kullanılan bu sanat çeşidi, birçok türden meydana gelir. Bu türlerin içerisinde hatip ebrusu, taraklı ebru, gelgit ebru ve çiçekli ebru yer almaktadır.

Ebru Sanatında Gereksinim Duyulan En Önemli Araç ve Gereçler

Ebru sanatı için gerekli olan en önemli malzemeler, boya, fırça ve tekneler olarak bilinmektedir. Özellikle kullanılacak olan fırçanın şekli önemlidir ve hatta bazı ebru sanatında profesyonel olan kişiler kendi fırçalarını üretmektedir. Bunun yanı sıra süsleme sanatında kullanılacak olan boyalarında kaliteli olması gereklidir. Malzemelerin kalitesi ortaya çıkacak olan eserin görselliğini etkileyeceği için bu konuya özen gösterilmelidir. Ebru sanatında kullanılan diğer malzemeler ise şöyledir;

  • Kâğıt
  • Tekne
  • Gül dalı
  • Su
  • Toprak boya

Ebru Sanatı Uygulaması

Ebru sanatı oldukça zevkli bir süsleme sanatıdır. Bu sanatı uygulamaya başlarken ilk önce uygun kâğıt türünü seçmek gerekir çünkü her kâğıt türüne süsleme sanatı yapılamaz. Seçilecek olan kâğıt türünün boya gibi malzemelere dayanıklı olması önemlidir. Ebru sanatı icra edilirken büyük ve geniş bir tekneye gereksinim duyulur. Otların gövdelerinden elde edilen kitre, su ile harmanlanır ve 10 saat kadar bekletilir. Kitre eridikten sonra karışım meydana gelir.

Bu işlemden sonraki süreçte ebru yapmak için boyalar hazırlanır. Kullanılacak olan boyaların ince toz şeklinde olması gereklidir ve bu boyalar suda erimeyen türlerden olmalıdır. Farklı renkteki boya türleri sıvının yüzeyine dökülür ve tahta çubuk yardımı ile ortaya değişik motif ve şekiller çıkar. Arzu edilen duruma göre farklı şekiller ortaya çıkarabilmek mümkündür.

You May Also Like

Hat Sanatı Öğrenmek

Hat sanatını öğrenmek isteyen birçok kişi hat malzemelerini satın alarak evde öğrenmeyi uygun görmektedir. Ancak hat sanatına başlarken bir hat kursuna başlamak oldukça önemlidir. Hat sanatı öğrenme işlemleri ilk seviyelerde…
Yazıyı oku

Tezhip Sanatı

Tezhip, süsleme sanatları içerisinde yer alır ve kelime anlamı olarak altınla süslemek demektir. Tezhip, genel olarak kitap ve levha gibi eserlerin süslemelerinde tercih edilir. Bu sanat yerine getirilirken sanatçının içerisinde…
Yazıyı oku

Kaligrafi Kursu

Hat sanatını veya bir diğer adı ile kaligrafi sanatını öğrenmek isteyenlerin başvurduğu kaligrafi kursu sayesinde hattatlık hedeflerine ulaşmakta bir adım atılır. Her kurs programında olduğu gibi kaligrafi kurslarında da belli…
Yazıyı oku

Evde Hat Sanatı Öğrenmek

Varlığı çok eski dönemlere uzanan hattat sanatı, günümüzde birçok kişinin ilgi duyduğu ve öğrenmek istediği alanlardan birisidir. Hat sanatı, genel olarak profesyonel düzeyde bu sanatı icra eden kişilerden öğrenilebilir. Ancak…
Yazıyı oku

Minyatür Sanatı

Minyatür, ince detaylar ile işlenen, küçük boyutlara sahip ve kendisine ait sanat tekniği bulunan bir resim çeşididir. Minyatür sanatı ile uğraşan kişilere ise nakkaş denir. Minyatür sanat türünde öne çıkan…
Yazıyı oku

Osmanlı Hat Sanatı

Emeviler ve Abbasi devletleri döneminde belirli süreçlerden geçen hat sanatı, asıl olgunlaşma dönemine Osmanlı döneminde ulaşmıştır. 2. Bayezid’in hat hocası olan Şeyh Hamdullah aracılığı ile Osmanlıda yeni bir üslup ile…
Yazıyı oku