Hat Yazısı Çeşitleri

Hat sanatındaki yazı türleri 11.yüzyıl içerisinde İran’da başlayan Rika, nesih türleri ile ortaya çıkmıştır. İranlılar, Arap alfabesinden kendilerine uyarladıkları Ta’lik yazı çeşidini geliştirmişlerdir. Bu yazı resmi formuna 15.yüzyıl içerisinde ulaşmıştır ve yazının kullanıldığı yerler genel olarak şiir kitaplarını kapsamaktaydı. Hat yazı çeşitleri içerisinde bulunan Talik yazı, tüm harfler ile birleşerek meydana gelir ve İran gibi ülkelerde sanat yapmak için kullanılır.

Talik yazı çeşidi ile başlayan bu yolculukta birçok hat yazı türünü görebilmek mümkündür. Bu yazı çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kufi hat yazı çeşidi
  • Ma’kıli hat yazı çeşidi
  • Sülüs hat yazı çeşidi
  • Muhakkak hat yazı çeşidi
  • Nesih hat yazı çeşidi
  • Tevki hat yazı çeşidi
  • Rikaa hat yazı çeşidi
  • Reyhani hat yazı çeşidi

Hat Yazı Çeşitleri ve Kısa Açıklamaları

Hat yazı çeşitleri kendilerine has özelliklere sahiptir. Her hat yazı türü içerisinde belirli ölçü ve kurallara göre yazılır.

Kufi Hat Yazı Çeşidi

Düz ve köşeli çizgiler ile oluşturulan kufi yazılar, tüm yazı türlerini kapsadığı için yazıların anası rolündedir. Kufi yazı çeşidi, dört halife devrinde ve Arap ülkelerinde yaygınlaştı ve gelişimini sürdürmeye devam etti.

Ma’kıli Hat Yazı Çeşidi

Düz köşeli şekillerde olduğu için katılığı ifade eder. Ma’kıli yazı türü, kufinin bir çeşidi olarak bilinir ancak kalem ile değil aletler kullanılarak çizildiği için kufiden farklı özelliklere sahiptir.

Sülüs Hat Yazı Çeşidi

Düz ve eğri şekiller olarak çizilmesi sülüs yazının temelidir. Bu yazı çeşidi süre başlarında ve kasidelerde sıklıkla kullanılır. Kitapların bölümlerinin başları kufi ile yazılırken sonraki yıllarda sülüs yazı çeşidine geçilmiştir.

Muhakkak Hat Yazı Çeşidi

Düz ve yuvarlak şekillerde ve çoğu harfleri bitişik şekillerde yazılır. Kufi ve sülüs ortasında olabilecek bir yazı çeşididir.

Nesih Hat Yazı Çeşidi

Sülüs yazı çeşidinden daha ince olacak şekillerde yazılır. Sülüsün daha basit şekilde yorumlanma biçimidir.

Tevki Hat Yazı Çeşidi

Sülüse benzer ve kalem kalınlığı sülüsün üçte biri kadardır. Bu yazı türüne sülüsün küçüğüdür denilebilir.

Rikaa Hat Yazı Çeşidi

Tevki hat yazısının küçük şekillerde yazılmasına Rikaa hat yazı çeşidi denir. Belli kurallar çerçevesinde yazılır ve bu kurallar değişmez.

Reyhani Hat Yazı Çeşidi

Yarı yuvarlak yarı düz bir yazı çeşididir. Muhakkak yazı türünün küçük halidir ve kuralları birbiri ile aynıdır.

You May Also Like

Tezhip Nedir?

Hat sanatı ve çeşitlerine meraklı olan kişilerden iseniz tezhip kavramı ile karşılaşmanız oldukça yüksek bir ihtimaldir. Hat sanatını araştırıyorsanız ancak tezhip nedir? Soruları ile karşılaşıyorsanız bilmeniz gereken birçok şey olabilir.…
Yazıyı oku

Kaligrafi Nedir?

Hat sanatı ile uğraşmaya başlayan birçok kişinin merak ettiği sorulardan birisi de kaligrafi nedir? Olarak karşımıza çıkar. Kaligrafi sanatı, güzel yazı yazmak demektir. Kaligrafide harfler ve kelimeler ahenk içerisindedir ve…
Yazıyı oku

Hat Sanatları

Hat sanatları, Osmanlı devletinden günümüze aktarılan çok değerli ve geleneksel bir sanat türüdür. Usta ve çırak ilişki ile başlayan bu süreç profesyonel hattatlığa kadar gider. Matbaa icat edilmeden önceki süreçte…
Yazıyı oku

Evde Hat Sanatı Öğrenmek

Varlığı çok eski dönemlere uzanan hattat sanatı, günümüzde birçok kişinin ilgi duyduğu ve öğrenmek istediği alanlardan birisidir. Hat sanatı, genel olarak profesyonel düzeyde bu sanatı icra eden kişilerden öğrenilebilir. Ancak…
Yazıyı oku

Kaligrafi Kursu

Hat sanatını veya bir diğer adı ile kaligrafi sanatını öğrenmek isteyenlerin başvurduğu kaligrafi kursu sayesinde hattatlık hedeflerine ulaşmakta bir adım atılır. Her kurs programında olduğu gibi kaligrafi kurslarında da belli…
Yazıyı oku

Ebru Sanatı

Ebru süsleme sanatı, sıvının üzerine renklerin karıştırılıp ortaya bir görselin çıkmasıdır. Bu sanat türü, özünde bir süsleme sanatı olarak bilinir. Ebru sanatı yapılarak ev gibi birçok mekâna dekorasyon öğeleri oluşturulabilir.…
Yazıyı oku