Minyatür, ince detaylar ile işlenen, küçük boyutlara sahip ve kendisine ait sanat tekniği bulunan bir resim çeşididir. Minyatür sanatı ile uğraşan kişilere ise nakkaş denir. Minyatür sanat türünde öne çıkan en önemli özellik, anlatılmak istenen konunun detaylandırılarak aktarılmasını sağlamaktadır. Genel olarak kitaplardaki metinleri ayrıntılı bir şekilde görselleştirmeye ve olayları tasvir etmeye yarar. İçerisinde insan figürleri olacaksa bu kişiler önem sırasına göre ayrıntılı çizilir. Genel anlamda anlatılmak istenen figürlerin büyük çizimine önem verilir.
Minyatür içerisinde bulunan kişiler, ağaçlar, çiçekler ve benzeri birçok detay özenle hazırlanır. Renk ve boyutlar gerçeklikten uzak bir şekilde kullanılır. Ayrıca kullanılan renk tonları dikkat çekicidir. Minyatür sanatı geçmişte tarihi olayları anlatmak için kullanılırdı. Minyatür ilk olarak doğu medeniyetlerinde ortaya çıkmış daha sonraki dönemlerde ise batı tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Minyatür Sanatının Tarihçesi
İlk bilinen minyatür sanatının örneklerine Mısır’da rastlanılır. Mısırlıların papirüs kâğıdının üzerine minyatür yaptığı bilinmektedir. Daha sonraki yıllarda ise Roma, Yunan ve Bizans gibi ülkelerde bu tarz minyatür sanatını icra etmeye başlamıştır. Minyatür sanatı en parlak dönemini İran, Irak ve Anadolu bölgelerinde yaşamıştır. Anadolu’da yayılan ve buradan pers hanedanlıklarına kadar uzanan bu sanat dalının tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır.
Minyatürler, sadece göze hitap eden sanat eserleri değildir. Minyatürlere bakıldığında olay tarihi ve kişileri hakkında birçok bilgi öğrenebilmek mümkündür.

Türklerin Minyatür Sanatına İlgisi
Türk tarihinde ilk minyatür eserleri Orta Asya’da bulunan Uygurlar devletinde yapılmıştır. Uygurlar tarafından başlatılan bu sanat 9.yüzyıldan sonraki süreçte ilerlemeye devam etmiştir. İslam öncesinde de pek çok örneği bulunan minyatür sanatı, Selçuklular ve Osmanlılar aracılığı ile Türklerde gelişim göstermiştir.
Bu sanat dalı, Osmanlı devleti döneminde kullanım alanları bulmuştur. Minyatürün Osmanlı devletindeki varlığı devam ederken genel olarak Selçuklu etkileri ön plana çıkmıştır. Osmanlı döneminde nakkaşlık yapan birçok kişi vardır ve zaman geçtikçe minyatür sanatında batı etkisi görülmeye başlanmıştır. Osmanlı döneminde Minyatür sanatçılığını icra eden isimleri şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Levni
- Süleyman Çelebi ve Mustafa Çelebi